עיצוב המעניק ביטחון בסגירה ונוחות בפתיחה: ההיסטוריה של הרוכסן

הציטוט הזה מגיע מפרופסור מאוניברסיטת מרילנד שכתב ספר על ההיסטוריה של הרוכסן. רוברט פרידל'שייך. פרידל מזכירה את העובדה שהמצאה מכנית כזו, שנמצאת בשימוש בכל העולם והפכה במהרה לאחד הדברים ההכרחיים עבור אנשים, לא רק בגלל הפונקציונליות שלה, אלא בגלל שזמן קצר לאחר המצאתה היא הפכה לסמל של חופש מיני, ו מאמינה שיש לתת לרוכסן את תשומת הלב ואת הערך הראוי לו בחיי החברה.

בפינת האיסוף, בטעם הקפה של יום ראשון, ממשיך סיפור הטריוויה הגדול. להלן ההיסטוריה של הרוכסן, מאופנה ועד ציוד מגן, מנוחות לשימוש מנחם ומהסתרת סודות הגוף והמיניות בין השיניים.

למעשה, יש הוגים שלא רואים ברוכסן "שיטת הסגירה הקלה והזולה ביותר" לשימוש יומיומי, למרות שעברה יותר ממאה שנה מאז המצאתו. החיפוש אחר שיטות סגירה שונות שאנו רואים לא פעם בשנים האחרונות מלמד שהחיפוש נמשך והמחקר נמשך ברקע הידע המדעי. אבל העובדה היא שברק תמיד מראה שהמוח האנושי יכול לפתור מבוי סתום, והחיפוש יימשך כל עוד יש עובדות ועיצובים שמקלים על החיים. בואו להתעמק בסיפור המסתורי של הברק ונשוטט בדרכי החצץ כדי לחוות את זמן המצאתו.

ברק הומצא כתוצאה מניסויים שהחלו ממציאים רבים במחצית השנייה של המאה ה-19.

למרות שהרוכסן נראה כמו מנגנון פשוט, לקח הרבה זמן להמציא אותו. מכלול רוכסן עובד דרש רבים להתמקד באותה בעיה. מאמצים שולבו כדי להבטיח שהעיצוב ישתכלל ללא רבב, ועברו שנים עד שהמוחות היצירתיים התמזגו עם הפונקציונליות.

למרות שממציאים רבים, ששמותיהם לא הותירו חותם בזירת ההיסטוריה, פעלו בזמנים שונים כדי להקל על סגירה של בגדים, הרוכסן רשם לראשונה פטנט על ידי ממציא מכונת התפירה ב-1851. אליאס האו אני מבין.

הרוכסן רשם לראשונה פטנט על ידי אליאס האו, שגם המציא את מכונת התפירה, ב-1851.

עיצוב הרוכסן של האו, עליו רשם פטנט כ"סגירת בגד אוטומטי ורציפה", לא הרחיק לכת הרבה יותר משיטות הסגירה הישנות עם וו וכפתור. שיטה זו קשה לשימוש ולעתים קרובות נשברת. יתרה מכך, הוא מחליד מהר ויצר מאוד יקר.

למרות שאליאס האו רשם פטנט על הרוכסן, הוא לא עשה מאמצים נוספים לשפר את המצאתו. אומרים שהצלחתו עם מכונת התפירה שהמציא היא שהביאה אותו להפסיק לעבוד על מערכת סגירת הבגד ולהמשיך לפתח ולשווק את המנגנון. הוא הודח כאיש שרשם לראשונה פטנט על ברק, והותיר את כבודו של אבי הברק לאלה שבאו אחריו.

אליאס האו אמנם רשם פטנט על הרוכסן, אבל זה לא דרש הרבה מאמץ, והצלחת מכונת התפירה שהמציא מנעה ממנו לעבוד בכיוון הזה.

רוכסן יקר ממכנסיים

אליאס האו אחת הסיבות לכך שהרוכסן שהציג A.Ş לא זכה לתשומת הלב הראויה הייתה עלותו. תארו לעצמכם, בשנים הראשונות, רוכסן היה יקר כמעט פי שניים מזוג מכנסיים.

במאמצים מתמשכים למצוא משהו זול ופונקציונלי, ממציא בשם Whitcomb Judson ניסה המצאה שיכולה להחליף שרוכי נעליים בעיצוב מכשיר דומה לפטנט של Howe, מה שזיכה אותו בכבוד להיות "אבי הרוכסן". המערכת הזו, שאותה כינה "לוקר קלאס", הייתה למעשה אבזם נעליים מסובך למראה; היה לו מבנה מורכב יותר מהברק המוכר לנו היום. אבל עדיין לא היה צורך לחבר את השיניים בזו אחר זו, ווים ולולאות עוקבים המשתלבים זה בזה אפשרו את המנגנון להיפתח ולסגור עם הסרת החלק ההזזה.

הממציא האקסצנטרי הזה משיקגו זכה למוניטין של "ממציא אלולה" על עיצוביו הלא מתוכננים. ההמצאה שלו שימשה בייצור נעליים, אם כי לא בצורה כל כך אינטנסיבית, אבל באותן שנים אנשים לא היו מוכנים ללבוש את המנגנון הלא נוח הזה. בגדים.

ויטקומבי, שהשתתף ביריד העולמי של שיקגו ב-1893 והציג את עיצוב הרוכסן שלו לחברה בשם Universal Fastener Company, לא זכה להצלחה מסחרית רצינית.

עורך דין ומשקיע בפנסילבניה לואיס ווקר למרות שוויטקומב, שהקים יחד איתו חברה בשם "חברת המהדקים האוניברסלית" לייצור מנגנון נעילה זה, השתתף והדגים ביריד העולמי של שיקגו ב-1893, ה"לוקר הסוגר" שהוצג לא זכה להצלחה מסחרית רצינית.

מכונה לחיבור ווים ולולאות לסרטי בד לא הומצאה עד 1905, הנוהג שימש בעיקר על מגפיים ושקיות טבק. המערכת נחשבה לא מתאימה לשימוש מכיוון שהיא לא בטוחה, גוזלת זמן ויקרה. זה אומר שמיעברו עוד 20 שנה עד שהתעשייה תתחיל להשתמש ברוכסנים על בגדים.

מעבודה ועד תחזוקה, ניהול ועד עיצוב רוכסן מודרני

מהנדס חשמל קנדי ​​מהגר שוודי שנשכר על ידי חברת Universal Fastener גדעון סנדבק, היה שם נוסף שהופיע בזירה בהקשר זה. בנוסף לידע העיצובי ולמוחו רב התושייה, נישואיו לבתו של מנהל המפעל הובילו את סאנדבק לתפקיד עליון בחברה.

מהנדס החשמל הקנדי גדעון סנדבק שיכלל את עיצוב הברק המודרני ב-1913. הוא הצליח בכך על ידי קידוח קצוות הקוביות שאותן עיצב ל-"Y", משוטחים ומוצמדים לרצועת בד.

בזמן שסאנדבק ניסה לפתח את המנגנון המעט מסובך הזה, הוא איבד את אשתו ב-1911, מה שהפסיק מעט את עבודתו, אך לאחר מאמצים רבים, הוא השלים את עיצוב הרוכסן המודרני ב-1913. הוא הצליח בהקשר זה על ידי קידוח קצוות של סקופים חתוכים מחוט ורידודם לצורת "Y", ולאחר מכן הצמדת כל חוד לרצועת בד כדי להבטיח המשכיות.

הוא עיטר את הפטנט שלו, שקיבל ב-20 במרץ 1917, תחת השם "מחזק הניתן להפרדה", אותו נוכל להגדיר כ"מחבר הניתן להפרדה" או "התקן סגירה שאינו ננעל", המתקבע באמצעות מחוון קבוע, עם מכונת ייצור. הוא בנה עבור המוצר החדש הזה. האם אתה יכול לדמיין, באותם ימים, המפעל יכול היה לייצר כ-40-50 מטר של רוכסנים ביום.

מי המציא את השם רוכסן?

חברת BF Goodrich הציגה את רוכסן Sundback לשוק בשנת 1923 על מגפי עבודה מגומי, מגפיים חידושים ונעליים מותאמות אישית. בעל תעשיין חברה בנג'מין פרנקלין גודריץ'תחילה השתמש במילה "רוכסן", אותה השווה לצליל שרוכסן משמיע בעת פתיחה וסגירה. "ציפר", שתואר בעבר בכמה מילים, נכנס לאנגלית אמריקאית בצורה זו; הוא גם הופץ בשפות שונות.

הצרפתים קוראים לברק "fermoir éclair", תוך שהם מציינים את הביטוי "קונסילר ברק". מילה זו באה מהשורש הלטיני "פירמרה" שפירושו לחזק, לאבטח ו"פירמוס" המקבילה למילים "תקיף", "טוב", "ודאי". בצורה זו נכנס הביטוי "fermoir éclair" לשפתנו, ששימשה לראשונה בצרפתית ב-1921; עד שנות הארבעים של המאה הקודמת, המונח "תוספות רוכסן" היה בשימוש בטורקית.

המילה "zip", המזכירה את הצליל שרוכסן משמיע בעת פתיחה וסגירה, נכנסה לאנגלית האמריקאית ב-1923; הוא גם הופץ בשפות שונות.

רוכסן על מכנסי גברים

ברק בשנות ה-30 היא הופיעה בבגדי ילדים. עם הפרקטיות שלו עיצוב שיווקי נכנס לשוק עם כניסת בגדים קלים ללבישה.

רוכסנים, שלא היו בשימוש נרחב באופנת מבוגרים עד מלחמת העולם השנייה, נחשבו מגונים ואף אסורים לנשים באותן שנים. במכנסיים זה היה תפור במקום כפתורים, אז זה התחיל להיראות רק על גברים. אסקווייר המגזין הכריז על רוכסן המכנס כ"ההמצאה האחרונה לגברים"; באותן שנים רוכסנים של מותג Talon היו הנמכרים ביותר בשוק.

רוכסנים, שלא היו בשימוש נרחב באופנה למבוגרים עד מלחמת העולם השנייה, החלו להופיע על מכנסי גברים לאחר המלחמה.

בשנת 1933 צ'ארלס ג'יימסכשעיצבה שמלת סאטן שחורה עם מחוך מרוכסן, היא יצרה תקדים בלתי הפיך בעולם האופנה. האופן שבו הרוכסן חובק את הגוף כשהוא סגור משולב בסמליות המבטאת מיניות. אחת התמונות הסקסיות ביותר בקולנוע המתהווה היא תקריב של פתיחת רוכסן.

בקולנוע, ברק הוא סמל לקודים ארוטיים.

עד אמצע שנות ה-30 שיאפרלי רוכסני פלסטיק הופיעו בשוק, כולל עיצוביהם, ורוכסנים צבעוניים התואמים או מנוגדים לבד הבגד הפכו לאלמנט הגלוי הראשון בלבוש.

ב-1938, תפירת הרוכסן של Butterick לצווארון הקדמי של אפוד הצופים העניקה למדים מראה ספורטיבי, מודרני ופרקטי; נראה כי רוכסנים אחידים שומרים על נוחות לחיילים בחזית.

בשל הצורך בשנות המלחמה, הרוכסן נעשה קטן יותר.

במהלך שנות העוני שנגרמה על ידי מלחמת העולם השנייה, ירד ייצור הברקים עקב הקושי לגשת למתכת גולמית, והברקים נאלצו להיות קצרים יותר ויותר. אך יהיו התנאים אשר יהיו, התעשייה המשגשגת, שנאמר כי היא הכרחית לצבאות לוחמים, המשיכה לייצר, אם כי בקשיים.

בזמן שהבריטים פיתחו רוכסנים אטומים למים עבור תיקי ציוד צבאי במחצית השנייה של שנות החמישים, נאס"א החלה לחלום על חליפות מסע בחלל עם רוכסנים אטומים. בשנים הבאות נעשה שימוש ברוכסנים עמידים באש ועמידים בפני כימיקלים במדי כבאים, חליפות צלילה ובגדי עבודה במגע הדוק עם כימיקלים.

לאחר שנות ה-50 החלו להשתמש ברוכסנים בתחומי חיים רבים.

צרכנים החלו לראות כעת רוכסנים על שמלות, חצאיות ואפילו תחתונים; נראה שהם נהנו מזה. מגזין Akis מ-30 במרץ 1957 מסר חדשות טובות לגברים; מעתה הבעלים לא ימתינו עוד שעות כדי להלביש את נשותיהם בלילה. לפי הסיפור, הרבה יותר קל לסגור את הרוכסן מאשר לחבר את הווים בשיטה הישנה.

בשנות ה-60 החלו רוכסני סליל ניילון קלים; ראינו רוכסן בלתי נראה, בלתי נראה במוכן ללבישה.

רוכסנים חסיני אש וכימיקלים משמשים במדי כבאים, חליפות צלילה ובגדי עבודה במגע הדוק עם מוצרים כימיים.

הגרסה המכווצת מרגישה בטוחה

חובבי החוץ יודעים הכי טוב את הבטיחות של אוהל עם רוכסן נסגר, או את תחושת החום ברוכסן שעומד בקור!

ההוגה אמר; ככל שההמצאה בלתי נראית יותר, כך היא מוצלחת יותר. לדעתי, כאן טמונה ההצלחה של ברק! אולי מדברים יותר על ממשיכי דרכו של מי שדרכו על הצד האפל של הירח, אבל מי שמוצא ברק יהיה בחיים של כולם, הם יהפכו אהבה לאהבה, והם יהפכו זה את זה בכל פעם שהם יעקרו שיניים. .

אני לא יודע אם זה קיים בארצנו, אבל יש הרבה אספנים בעולם שאוספים רוכסנים. אני חושב שלראות את העבר במחבוא של אספנים עם שיניים ישנות עם רוכסן מראה גם עקבות של המאבק האנושי להשיג שלמות בפתיחה.

אני מקווה שתבורך ביופי.


https://www.threadsmagazine.com/2021/04/29/a-brief-history-of-the-zipper

https://www.thoughtco.com/history-of-the-zipper-4066245

https://www.thomasnet.com/articles/hardware/zipper-history/

https://www.wonderopolis.org/wonder/who-invented-the-zipper

https://www.gralon.net/articles/materiel-et-consommables/materiels-industriels/article-la-fermeture-eclair—histoire-d-une-invention-2632.htm

https://culturepinup.com/2020/01/19/la-fermeture-eclair

מי זה אירפן יאלין?

האספן אירפן יאלין נולד באיסטנבול ב-1962. בוגר אוניברסיטת איול ט', בית הספר לניהול תיירות ומלונאות עידן. "חוקר היסטוריה פופולרית וניסיון תרבותי במרדף אחר חפצים – מסמכים.

מגיש ומפיק תוכנית "אספן" ב-Bizimev TV. הוא המייסד של ארטמיס בקדיקוי, שם הוא מציג עבודות יד שנאספו ממדינות אסיה ואפריקה בזה אחר זה.

הוא מוקדש לערכי תרבות, פועל לעידוד איסוף חובבני ועבודות על תערוכות, סימפוזיון, מצגות ואוספים…

Source link

מאמרים מומלצים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *