האור סיקרן את האדם משחר הימים. ללא אור, אין צבע. בחיפושיו אחר שליטה באור, האדם השלים את אור היום עם מערך של מכשירים מלאכותיים. מה שהתחיל בתור נרות חלב ומנורות גז במאות המוקדמות התפתח לשפע של מקורות אור המופעלים על ידי חשמל, כימיקלים או בעירה בימינו המודרני. בעוד שהתכונות הפיזיות של גופי התאורה תורמות לעיצוב החלל, ההיבטים הבלתי מוחשיים של האור שהם פולטים מרחיקי לכת יותר.
על מנת להבין את האור וכיצד הוא משפיע על הצבע, צריך לדעת שתפיסת צבע היא תוצאה של ראיית העין קרן צבע מסוימת המשתקפת. שטיח נראה אדום רק כאשר כל שאר הצבעים של ספקטרום האור, למעט אדום, נספגים בריצוף, מה שמאפשר לחיישני העין לקלוט את האור האדום המוחזר.
תאורה בעצם קובעת את הצבע. סוגים שונים של אור מדגישים אזורים שונים של הספקטרום: השטיח האדום הנצפה תחת אור ניאון קריר עם פיזור ספקטרלי כחול-ירוק כבד ייראה עמום וחסר חיים, בעוד שהוא ייראה חם ותוסס מתחת למתקן ליבון. בחירת צבעים באמצעות שלט מובילה לעתים קרובות להפתעות בגלל הכיוון הספציפי של אתר הפרויקט לשמש ולתנאי התאורה. כדי למזער את בעיית שינויי הצבע, חובה לצפות בחומרים באתר, מתחת לתאורה הצפויה להתקנה.
תפיסת עיצוב התאורה הדוגלת ביצירת "בריכות אור" בחלל מתבטאת במיוחד בתוך ההתמקדות הנוכחית שלנו בשימור אנרגיה. על ידי הדגשת אזורי מפתח באמצעות שילוב של צבעים בהירים יותר ורמות תאורה גבוהות יותר בחלל חשוך יחסית, העין נמשכת רק לאזורים הנחשבים חשובים לפתרון העיצוב. גישה נוספת, הנובעת מנקודת מבט מעשית יותר, היא יצירת "שכבות של אור". במקרה זה, התאורה בחלל נשלטת על ידי מתגים ועמעמים נפרדים כך שניתן להאיר אותה בקטעים, מופרדים לפי משימה או בשלמותה. זה מונע תאורת יתר ומאפשר שליטה גמישה בתאורה. בפריסה זהירה, אפשר ליצור תחושה של דרמה, טקס וקידנס באמצעות טכניקות תאורה אלו.
החושך, האנטיתזה של האור, הוא מרכיב חשוב בעיצוב התאורה. צללים לא רק עוזרים להגדיר חלל, אלא באמצעות ניגודיות, מרחיבים את תחושת קנה המידה ומדגישים את האיכות הפיסולית של כל אובייקט המואר. מיושמים מתוך מחשבה, הם יכולים להיות תרופה יעילה לחללים בעלי צורה מביכה. לחלופין, אם היקף החדר יהיה מואר, החלל מבחינה פסיכולוגית נראה גדול יותר ומרגיע יותר עבור הדיירים.
בנוסף, עיצוב פנים טוב צריך לספק תאורה מספקת. יש לקבוע את כמות האור הדרושה בשילוב עם המשימה וחדות הראייה של המשתמש. כאשר הראייה האנושית מתחילה להידרדר לאחר גיל 40, הבייבי בום יניע את הצורך בתאורה יעילה יותר מכיוון שהם דורשים סביבות בהירות יותר ויותר.
ללא קשר למקור התאורה, המגמה הכללית היא לכיוון תאורה ידידותית לסביבה מתקנים חסכוניים באנרגיה וברי קיימא. למרות שיפורים ב תאורת LED טכנולוגיה, מנורות פלורסנט ומנורות ליבון נותרו הבחירות הדומיננטיות ליישומי תאורת פנים. נורות LED עדיין משמשות בעיקר בתאורת נוף כבעיות של עלות, איכות מנורה ו עיבוד צבע מנעו אימוץ המוני. עם זאת, הם מוכנים להפוך לחלק משמעותי מהשוק בעוד כמה שנים, כאשר חדשנות וביקוש יוצרים נורות זולות ומוארות יותר עם אפשרויות צבע רבות יותר.
שיפורים בעיבוד הצבעים של מנורות פלורסנט סטנדרטיות לבנות קרות הולידו מגוון רחב של מוצרים כגון ספקטרום מלא, דלוקס לבן חם ונורות לבנות קרירות. בנוסף, נטלים אלקטרוניים מאפשרים כעת עמעום קל תוך הקלה על הבעיות של הבהוב מנורה, מה שהופך פלורסנטים לאפשרות תאורה אטרקטיבית יותר. עם תפוקת האור היעילה והעלות הנמוכה שלהם, הם נשארים הדרך החסכונית ביותר לספק תאורה אחידה ומשחררת צל לאורך תקופה ממושכת.
בחזית הליבון, מנורות הלוגן טונגסטן במתח נמוך נשארות פופולריות מכיוון שהן מייצרות אור בהיר יותר, לבן ויעיל יותר מאשר נורות ליבון רגילות. מקור התאורה הקומפקטי של מנורת ההלוגן גורם לחפצים כמו כלי זכוכית, מראות ואבני חן לנצנץ ולהתעורר לחיים. למרות שאור מנורת הלוגן מתחמם בצורה ניכרת בעת עמעום, חיי המנורה מתארכים באופן משמעותי, ובכך מעכב את הנסיעה הבלתי נמנעת שלה למזבלה.
ההתקדמות במוצרי תאורה אפשרה למעצבים ליצור חללי פנים דרמטיים יותר העונים לצרכים הפונקציונליים של המשתמש. עיצוב מוצלח יכול לשנות את איכות וכמות האור כדי לתת מענה לצרכים הפסיכולוגיים והפיזיולוגיים של המשתמשים. ואכן, תאורה היא אחד האלמנטים החזקים ביותר של עיצוב פנים. אבן הרוזטה היא המאפשרת לעינינו לראות ולפרש את העולם סביבנו: בלעדיה תהיה סביבה בנויה נטולת צבע, ניגודיות ועניין.